tisdag 10 november 2009

Höga klackar/ låga klackar


Tänker på symboliken i hög- och lågklackade skor... Kvinnor verkar ju närmast delas in i de som bär det- och de som inte gör det, och underförstått har både fötterna på jorden. Bara det uttrycket, liksom? Högklackat kan antas tyda på en viss hybris och att bäraren sätter det yttre före bekvämlighet. Högmod, och i det fåfänga är en bibliska dödssynd. Vilket självklart gör att det finns något sexuellt och på samma gång modernt över det. Kanske finns det, eller antas finnas, till och med något emanciperande över det- kvinnor sätter sig själva på en piedestal, utan att vänta på att någon annan ska göra det åt dem. En lyckad kvinna orkar ha ett aktivt liv bärandes högklackat. If you snooze, you lose, etc.

Hybrisen är modern, samtidigt som den är farlig, det blir den logiska 'upp-upp-upp-ner-trappan', där 'ner'-et förr eller senare är förutsatt.
Samtidigt finns det en martyr-aspekt av de högklackade skorna. Man tar på sig dem, fast som man vet att det kommer straffa sig, rent smärtmässigt alltså. Alla kvinnor, och vissa män, förstår detta. Det finns ett element av självspäkning, som belönas i form av beundran från andra kvinnor.

Skor med låg klack däremot, här kombineras någon slags prästdotter/händerna på täcket-kvinna med audrey hepburn-tjejen, samtidigt som punk, hiphop och streetmodescenen gör sitt till. Samtidigt som de knappast sträcker bäraren mot himlen, så har det vissa praktiska aspekter. Man kan springa till exempel, och sparka.

Högklackade skor sägs ge god hållning och en mer attraktiv gångstil, om man kan gå i dem det vill säga. Kan man inte det så finns det ingen nåd för hur patetiskt det anses vara. Samtidigt så är det oklart av hur vår definition av god hållning/gångstil har uppkommit? Kanske handlar det om hur den har utvecklats just i samband med hur kroppen anpassar sig till lutningen vid bärandet av högklackade skor.

Eran av bisarra högklackade out-of-this-world skor verkar ju vara på nergång lite, frågan är vad det säger om oss, och vår tid? Om det ens kan sägas säga något, såklart.

Bilder: Kate Lanphear från Jak&Jil samt Alexander McQueens fantastiska pupp-skor från spring 2010.

15 kommentarer:

rino sa...

jag har varit provocerad av alla hämmande plagg som kvinnor förväntas bära varav klackar bara är ett i raden. Handväskor (vilken man accepterar att inte ha händerna fria?), ömtåliga strumpor, tidskrävande frisyrer och smink som måste kontrolleras då&då..osv.
Piedestaltanken är intressant, kanske är det också ett sätt att visa på klass, "jag behöver minsann inte slita ut knäna i vården eller släpa tunga matkassar"?

DS sa...

rino, ganska många män är avundsjuka på handväskorna när de klumpar runt med nycklar, mobiltelefoner och plånböcker i byxfickorna.

Sarajane sa...

Hittade hit via Lisa C, väldigt glad över det.

Sanna Samuelsson sa...

Bra påpekande, klass-aspekten. Självklart måste det ha med det att göra? Lite som solbränna, eller jag vet inte, material som siden som inte går att tvätta. Tänker att foppa-toffeln måste vara motsatsen till den högklackade skon där- tänk hur mycket klassförakt/satir den lilla skon har utsatts för.

Har sett många män med handväska eller till och med clutchar, helt utan handtag... så jag vet inte om man kan räkna handväskor som ett enbart kvinnligt fenomen..?

Och tack! Glad för att du/ni hittade hit!

Elin sa...

Jag läste en teori någonstans (bang?!) om att högklackat egentligen ansågs vara attraktivt därför att kvinnan närmast liknar ett vingligt rådjur när hon sätter på sig klackar. Sårbar. Och för att hon då helt har avsagt sig rätten att fungera som en människa. (alltså springa, sparka o.s.v). Alltså att man avhumaniserar sig lite? Och blir vadå, förresten.

Anonym sa...

I asien är en hämmade och inåtgående gång, med klack, traditonellt sett som attraktivt när kvinnor bär det.

Klassmässigt i västvärlden tycker jag själv mig se att det finns en bimbostämpel på högklackat. Utbildade och mer intellektuella kvinnor bär lågklackat. Det finns förstås Loubotins och andra sexiga klackade skor för höginkomsttagare, men i min ögon är det lite goddigger eller såå lever man på sitt utseende glamourvägen istället för att stoltsera med sin intellektuella bildning, vad är klass i dag egentligen. Det kan handla om hur ditt konto ser ut eller hur bildad du är. Det finns ju intellektuella rika kvinnor som bär högklackat förstås, men det är ett förvirrande statement tycker jag. Giocförsig är de troligt med kvinnor som är vänder på högt och lågt och har enorma Buffalo klackar och kepsar och kort kort, och då pratar jag snarare om Brooklyn kosntnärer är Botkyrka-tjejerna som handlar på din sko.

Sanna Samuelsson sa...

Klass kan ju både handla om en ekonomisk aspekt och den kulturella. Jag är väl främst intresserad av det kulturella. Vet inte hur du menar med 'bimbo-stämpel' men tycker det låter som just en klass-grej, vem blir kallad bimbo, och vem blir inte, och så vidare.

Fodral sa...

Mitt inlägg rör idag inte debatten (som i sig är oerhört intressant) utan handlar istället om beröm till din fina blogg! Hittade hit idag av en slump, men vad glad jag blev av det! Måste genast skicka den vidare till min vapendragare. Fortsätt ditt viktiga arbete, så lovar jag att kommentera! (hade vi funnits i sthlm eller du i malmö så hade du genast fått en inbjudan, var så säker!)

Vanja sa...

Väldigt läsvärd blogg, kul att DN fick mig att hitta hit. Den rev ner ett par fördomar om modebloggar/e för mig. Själv är jag nästan 1.80 och känner mig i bästa fall som någon slags skräckinjagande amazon i höga klackar även om mina ben blir extra långa och snygga med lite klack. Jag saknar framför allt ett lite roligare skomode för platta skor. Urvalet av låga, läckra festskor är löjligt litet och ack så svart så svart...

Alma sa...

Haha, gillar när du och Emma ger grejer egna namn! Tänker på typ pupp-skor och http://samuelssonemma.blogspot.com/2009/08/1-riddarkorsett.html!!

Anonym sa...

Jag hittade också hit av en ren slump kastar mig handlöst in i debatten om höga klackar visavi låga. Och annat.

Höga klackar har något lättjefullt, sexuellt laddat och utmanande över sig. Och den som bär det gör ett statement vare sig hon är medveten om det eller ej. Nånting om att "jag behärskar min kropp trots motståndet den gör i höga klackar" och en väldig massa politiska statements.

Tonårstjejerna är inte medvetna om vad de signalerar men upptäcker snart hur män reagerar på dem. Och det är det jag tycker är så obehagligt. Att tonårstjejer använder sig av mode-attribut de inte har förmåga att förstå ännu. Men definitivt drabbas av.

Det är lika sorgligt att de slaviskt köper attributen utan att reflektera själva. På sätt och vis har det blivit värre de senaste 20 åren och porrifieringen i modet ökat oroväckande. Och hela tiden är det små flickor som anammar varje ny modetrend utan att förstå vem som skapat det och varför osv. De blir brickor i en samhällstrend.

Nåväl, tack för en intressant blogg som jag definitivt kommer titta ofta på.

Mvh,
Elisabeth

Anonym sa...

Hej, användningen av höga klackar tolkas av väldigt många som en i allra första hand huvudsakligen sexuell signal. Jämför också med det kända faktum att i så gott som all porr bär kvinnor höga klackar.

Sanna Samuelsson sa...

Fodral: Ni verkar göra jättebra grejer ju! Synd att man befinner sig på fel sida av Sverige... ! Hoppas ni dyker upp här någon gång

Olof Carlsson sa...

Jag håller med om det som "Anonym" skrev den 13 november. En kvinna med höga klackar är sexigare än en med låga eller utan. Därför är det också fullständigt självklart att höga klackar i princip alltid används inom nakenfotografering, pornografi och prostitution. Eller hur?

S sa...

Man får inte glömma att det flesta influenserna inom modevärlden kommer från länder som Frankrike och Italien. Där man faktiskt har en ganska annorlunda kvinnosyn än vi är vana vid.

Tror även att många trender är viktigare inom gruppen än mot en eventuell partner. Speciellt för tjejer, som (i många fall) verkar ha en annan gruppdynamik än killar.