tisdag 3 november 2009

Den sexuella demokratin i norr

Intressant essä på DN.se om den svenska synden och om hur den för resten av Europa och USA blev en sorts exotism- det lössläppta landet i norr blev ett sexuell annat- en mytomspunnen plats att länga till eller använda som varnande exempel. Svenskarna reagerade först med fasa inför detta rykte men vande sig ändå relativt snabbt och gjorde istället om det till en del av den svenska moderniteten och självbilden.

"Det händelserika året
1968 fick Sverige besök av den radikala amerikans­ka författaren Susan Sontag. Hon ville studera det progressivt sexuellt frigjorda landet i fjärran nord, men blev besviken. Stockholms nattliv imponerade inte på Sontag, trots alla rykten om vilda orgier. I stället lade hon märke till att alkohol var den nationella skammen – inte sex.

Svenskarna var lika besatta av sprit och alkoholism som amerikaner och européer var besatta av sex och exotism. ”Därav”, skrev hon, ”den vilseledande bilden angående svenskarnas sexuella frigörelse.”

1 kommentar:

P sa...

Jag har då alltid undrat om den där myten. Sveriges pulp-image utomlands är ju rätt mycket porr och massage.

Den bilden upplevs inte som särskilt aktuell, eller om den någonsin ens har varit det. Till skillnad från pryda amerika som har svårt med bröstvårtor så är vi självklart lössläppta, men i det avseendet känns nästan Iran som ett rätt liberalt land (öppna hookups och liknande).

Deras intresse i syndiga Sverige känns också en fäbless för att undslippa de strama tyglar som infinner sig i den uppfostran de amerikanska värderingarna upprepar för varje generation.

I vissa fall lånar vi även av dem, men kanske inte till vår fördel. Jag tänker exempelvis på dating och dess "regler", en viss form av möte som avsexualiserar två personers beteende inför varandra och upplevelsen av den andra personen.

Med avsexualiserar så menar jag att den är till för att man ska träffas under ordnade former, utan sexuell press. En passande form för pryda amerikaner och deras föräldrar.

I Sverige har vi istället fyllan. Folk blir fulla, träffas, ligger, träffas mer, ligger mer, och kanske blir tillsammans. Jag är medveten om generaliseringen, men dating är vi importerat för befolkningen över 30 (också en fin generalisering).

Det är dock inte enbart Sverige som har fyllan. Det är snarare en europeisk företeelse, i min mening. Det är helt enkelt mer accepterat att ha träffats på krogen, en fest, etc.

Frågan är då om fyllan i sig, och all dess vulgaritet, istället blir ett förkläde för den sexuella synden som bild. Vi super och knullar (inte lika mycket som danskarna om du frågar andra) och därmed är vi lössläppta.

Fuck, jag glömde hela min poäng med inlägget. Det händer alldeles för ofta. Aja, Enjoy!