torsdag 12 november 2009

Det förlorade/förlovade landet

Läser ett mejlutskick från Stockholmsbutiken Nitty Gritty angående märket Gudrun&Gudrun från Färöarna.

”An old saying is that
Need teaches naked woman how to spin. Precis som denna gamla ”sägen” så arbetar designerna bakom vårt senaste dammärke utan någon direkt tillgång till vare sig urbant mode eller moderna material. Kollektionen skapas därför utifrån inspiration och tradition från det färöiska klimatet, dess speciella ljus och natur samt ett vardagligt liv på en liten ö. Det färöiska garn som de använder är en bi-produkt från fårindustrin, dvs inga djur föds upp eller används enbart för garnproduktionen. Plaggen stickas för hand i privata hem på Färöarna och i Jordanien av kvinnor som Gudrun Ludvig (designer) och Gudrun Rogvadottir (VD) känner personligen. De vill inordna sig själva under kategorin ”Slow Clothing”, drömmar om svunna tider, när vi fortfarande tog oss tid, när miljön mådde bra och när vi fortfarande behövde naturens gåvor för att kunna förse oss med verktyg, kläder och mat."

Vill ej vara ett troll, men reagerar på tonen i den här beskrivningen? Är Färöarna alltså helt isolerad från allt vad modernisering heter? Urbant mode och moderna material har alltså på något märkligt sätt helt undgått denna plats?
Kul att man försöker sälja kläder genom att använda hela västvärlden-som-degenererad-tillbaka till naturen- retoriken, och använda Färöarna som det som får symbolisera forntiden! Det ingår faktiskt i nationen Danmark.

4 kommentarer:

Jakob sa...

de som bor på färöarna ÄR ociviliserade barbarer, för bildbevis se: http://www.seashepherd.org/news-and-media/news-061129-1.html

Anonym sa...

Färöarna är sedan 1948 självstyrande, men förvisso en del av kungariket Danmark, vilket inte har någon betydelse i realiteten när det gäller politik mm. Färöarna är till exempel inte med i EU. De har sin egen lagstiftande församling: lagtinget.

Jakob,
Färingar slaktar grindvalar och Sverige krigar i Afghanistan, säljer vapen till diktaturer som dödar oskyldig civilbefolkning samt tömmer Östersjön på torsk. Ocivilicerade barbarer var det ja...

Tillsist, intressant blogg!
/
Hanna

Hanna J sa...

Nej, det lät ju lite fånigt - "slow clothing"-konceptet kan jag svälja, men inte skildringen av Färöarna som någon sorts järnåldersidyll. Det var lite banalt.

och jag gillar din blogg!

Hanna J sa...

är för övrigt en annan Hanna än den som skrev innan mig.