måndag 4 maj 2009

Kinder Whore

Style.com har precis gjort den här ganska välgjorda slide-showen om läppstift och nämner Courtney Love som en läppstiftsikon att minnas. Men Loves läppstiftsanvändande hade lite mer substans i sig än att bara vara en tilltalande sminkinspiration.
Hon var den person som gjorde 90-talsstilen kinder whore populär medan Kat Bjelland från Babes in Toyland, som ska ha varit bästa vän med Love, sägs vara den som uppfann stilen. Kinder Whore-stilen är fortfarande uppseendeväckande på något sätt, med trasiga baby doll-klänningar, knästrumpor, utsmetat läppstift och kraftigt sminkade ögon samt Mary jane-skor eller kängor blev den en sort allegori över 1900-talets kvinnoroll.
Kinder Whore var helt enkelt den klassiska lolitan efter att den åtrående mannen/gubben/whatever fått göra sitt. Trasig, sliten, utnyttjad, med utsmetat smink och sönderslitna kläder och med en uppdämd ilska blev det en extremt kraftfull bild när den kom, och är det fortfarande. Medan grunge-stilen i övrigt mer handlade om rätten att inte bry sig och på det sättet nu är relativt harmlös, sätter kinder whore-stilen fingret på något väldigt, väldigt känsligt.
Ville bara göra det lilla förtydligandet, förresten finns det ett Stil i P1-program på just detta temat som kan rekommenderas.

2 kommentarer:

Andreas sa...

lol, det hade ett namn. Älskar när saker man tänkt på har namn.

Sanna Samuelsson sa...

Ja, lite som när man lärde sig orden "deja vu" eller "pandemi" !