fredag 8 januari 2010

52 modefilmer på ett årThe Weeks of Dasha är en modefilmsföljetong på 52 veckor som handlar om Dasha Romanova, ny i stan, ny film varje vecka, ny designer varje vecka. Som en sorts julkalender, fast fokuserandes på mode och utan tindrande snöromantik. Filmar gör Emil Klang och Clara Aldén spelar Dasha. Ska bli intressant att se vad det blir av detta!

1 kommentar:

Anonym sa...

Okej, vänta nu... Detta är alltså en "modefilmsföljetong"? Små filmer om mode eller små filmer som mode?

Det finns en "handling": bitarna som "blottläggs" varje vecka är delar av en helhet som heter "Dasha Romanova" (Östeuropa, grrr).

Varför i delar? För att göra det hela mer spännande? Vad lånas från filmen: idén att det finns en början, en mitt och ett slut - ett öde: "Dasha Romanova". Vad lånas från miniserien: "cliffhangers" - i detta fall kan vi tolka de veckomässiga klädbytena (låt oss hoppas att "Dasha" får duscha!) som ett slags cliffhangers - vilka får oss att fortsätta följa serien.

Nåväl, "New in town". Skor, skor, skor. Jag kastas ner i den freudianska terminologins grotta. Kladdigt. Fetisch. Skorna är ståtliga, dominant feminina, svarta som synden... Bilden blir suddig: drömsk... Fetisch... Saknar regissörens mor penis? Saknar min mor penis? Varför dröjer det så länge? Vad vill dessa skor mig!?

Personen som bär skorna syns plötsligt. Hon vänder sig om, möter något som inte är betraktaren... Vem eller vad tittar hon på? Och så: "Shoes by Chloé"... Aha! Det är inte "Dashas" skor! Hon är fångad! Av Chloé!

Jag börjar ana att denna "modefilmsföljetong" kommer att problematisera hur vissa östeuropeiska tjejer fraktas till rikare länder där de blir till varor i både mode- och sexbranschen. (Förlåt om detta är en spoiler!)


Jan-Lukas