söndag 3 januari 2010

"Disgusting and disturbing"

Den omtalade Lanvin-kampanjen på herrsidan för våren föreställandes fotografparet Ines Van Lamsweerde och Vinoodh Matadin fick mig att höja ett ögonbryn eller två. Noterade även att det inte bara var mina ögonbryn som höjdes- de flesta modebloggare som skriver om annat än sig själva verkar ha bloggat om kampanjen. Intressant att Alber Elbaz, chefdesigner på Lanvin, som uttalat följande (välbloggade) citat (från Fashionologie) just väljer att göra en sådan kampanj.

“A few seasons ago I decided to have a screen in my studio, so when I did the fittings I would look at the screen. I’m really scared of bloggers, and I know this is how they judge me. But I realized that whatever looks good on screen doesn’t always feel good on the body. So I decided to leave the computer — sorry to the lady from Google [Marissa Mayer, who was in attendance] — and I went back to trust my eyes. And that’s what I do in fashion.”

Kampanjen är nämligen något av ett genidrag.
Ines Van Lamsweerde och Vinoodh Matadin är definitivt ett av de mest bloggade fotograferna de senaste åren. När de själva figurerar i en kampanj där de fotograferat sig själva, blir det dels publicitet på grund av det ovana greppet att byta ut modellerna mot fotograferna.
Men även på grund av att många bloggare får möjlighet att uttala de magiska namnen Ines Van Lamsweerde och Vinoodh Matadin återigen. Att säga att den är motbjudande, som en bloggkommentator någonstans skrev, visar bara att man inte har koll nog att veta vilka paret på bilden är. Vilket ger en slags lavin-effekt i bloggvärlden, vilket i sig ger publicitet till Lanvin. För några herrkläder lär kampanjen knappast sälja.

4 kommentarer:

Agnes sa...

Haha! och får man modebloggspluspoäng om man kan nämna att det är en referens till
http://www.matthewmarks.com/artists/inez-van-lamsweerde-and-vinoodh-matadin/selected-works/#/images/7/
? ;)))

Sanna Samuelsson sa...

Omg ja!!! 10 points to agnes! :) Visste inte det, kul!

Helena sa...

Alltså, jag kan inte komma över det att hon ser ut som en bit kött. Hon är målad som en köttbit, som om hon vore skinnad..

Sanna Samuelsson sa...

Haha ja, som en sån där människa i genomskärning-plansch som ibland finns på vårdcentraler! Lite smaklöst, japp.