onsdag 18 mars 2009

Säg mig din storlek och jag ska säga dig vem du är

Tänker på det här med storlekar, xs, s, m, l, xl, ja ni vet. Man hör ofta människor säga "men alltså, jag är en 36/46, whatever" trots att de ju uppenbarligen inte är det i plagget de just provat. Vissa verkar välja att inte köpa plagget, hellre än att köpa ett med fel storlek.

Är man sin storlek? Jag tror man är det. Det svider att få gå till klädracket och hämta en större storlek, eller ännu värre; be biträdet hämta en större. Ju större storlek; desto mindre passar man i märkets kläder, right? Även om märken ofta gör kläder upp till storlek 42 för damer i alla fall.

Intressant är dock att man i butiker som tillhör märken som har en större ambitionsgrad rent modemässigt sällan hänger ute större än storlek 38. Är man större får man antagligen ställa sig i kassan och be dem ta fram. Liksom besvära, och befästa sin annanhet.

2 kommentarer:

Andreas sa...

Inpass: Alla killar jag känner är helt oförstående inför detta resonemang. Att veta sin storlek är i mitt/våra huvuden liksom mest ett smidigt sätt att slippa prova olika plagg tills de sitter bra. Och om jag plötsligt skulle gå från S till M (vilket jag gör i vissa märken) eller från typ en storlek till en annan i byxor (vilket också skiljer sig mellan olika märken och framför allt mellan olika material) är det verkligen 0% jobbigt.

Men jag har förstått att det är just en manlig lyx... Hehe.

Benjamin sa...

Intressant: Pratade med I-D's Paris-redaktör som berättar att små storlekar av t ex Dior Hommes kläder inte längre tillverkas - de säljer för dåligt.
Pinnsmala pojkar är fattiga och dessutom lättuttråkade. Istället gör man catwalkens kläder i storlek m och uppåt för det 30+ som har råd.
Det är däri omöjligheten (och möjligheten) med en Hedi Slimane på obestämd tid ligger. Kläderna ser inte likadana ut om de görs allt för stora. Samtidigt har lönnfeta (pardon) 35-åringen en bild av lille 17-åringen med stickor till ben, från visningen, färsk i huvudet. Man kan väl säga att han på sätt och vis är sin storlek, eller designerns storlek, eftersom det var den han mentalt handlade. Inte storlek 50, utan 46.