lördag 27 mars 2010

Riktlinjer för en autentisk framtoning


Lite sen på bollen här. Men väldigt intressant att läsa Nya Moderaternas riktlinjer för grafisk profil, hur medlemmarna ska klä sig eller posera på foto. Alliansfritt Sverige skriver om detta i en krönika från 1 mars, varpå Aftonbladet skriver en artikel om det några dagar senare.
Känslan man får av dokumentet är att de vill åt känslan av autenticitet. Fejka någon slags vi-känsla. Detta gör man genom svartvita foton, avslappnad inställning och ledig klädsel. Just att riktlinjerna är så specifika, gör att man lätt får
ulv i fårakläder-paranoia. Se citat nedan:

Personlig kommunikation handlar om att vinna förtroende hos väljarna. Väljaren ska känna tillhörighet och välkomnade från företrädaren. Därför bör kläderna vara vardagliga; vi lämnar slips och pärlhalsband hemma. Dräkt och kostym skapar också en distans genom att de framställer personen i den roll hon har, inte som den person hon är.

Personen fotograferas mot en vit bakgrund utan andra störningar. Ingen dekor, rekvisita eller arrangemang, bara personen rakt upp och ner. Detta är huvudregeln. Alternativt kan personen fotograferas direkt i en verklig situation. Men vi undviker konstruerade bilder som kan kännas onaturliga eller regisserade.


Det gäller även personernas uttryck. De nya moderaterna är avslappnade, trygga i sig själva och är lätta att tycka om. De är inte arroganta, nonchalanta, överdrivet allvarliga eller kläm- käcka. Detta gäller oavsett vilken fråga eller i vilket sammanhang som bilden används för.


I mina ögon liknar det nästan en sorts blogg-estetik. Avslappnad stil mot ljus bakgrund, förtroliga leenden, svartvita foton. Det funkade ju för modebloggarna, varför skulle det inte göra det för Nya Moderaterna liksom... Förutom då att det är politik och val vi pratar om?

1 kommentar:

Hanna Persson sa...

"Men vi undviker konstruerade bilder som kan kannas onaturliga eller regisserade." For riktlinjerna ger ju verkligen en oregisserad naturlig kansla.