tisdag 30 juni 2009

Noir et Blanc + Odeur

Noir et Blanc och Odeurs gemensamma visningar hade förutom tid och plats en del annat gemensamt. Båda är unga märken som fått möjlighet att visa på veckan på grund av utomstående finansiärer, det vill säga Umeås kommun, dessutom uppfattade jag det som att de hade ett liknande formspråk. Stort fokus på den så kallade skandinaviska enkelheten kan sägas vara kännetecknande.

Noir et Blanc(ovan) hade gjort många versioner av den lilla svarta, och även använt sig mycket av ett grå-vitt-svart mönster med tryckta diamanter på. Till det var det mycket korta kavajer och påbyggda höfter. Visningen börjades med en film med ett mönster som loopade, likaså musiken, som var en piano-slinga. Det hela gav mig en känsla av loop, det vill säga att det var trettio variationer på samma tema, vet inte om det var meningen eller inte. Helt klart fina klänningar, i övrigt.


Likadant med Odeur-kollektionen, som fick mig att anteckna följande "LWH- little white hoodie", det vill säga, mycket vita huvtröjor där. Det fick mig att tänka lite på Julian Reds tidiga kollektioner. I övrigt var det mycket shorts och bara bröst. Håret på modellerna var silversprayat, fin detalj. Samtidigt så var just enkelheten kanske lite för enkel stundtals. Gillar för övrigt att märket bara gör herr, det finns få svenska märken som enbart koncentrerar sig på detta i Sverige.

Måste ge en eloge till Umeå kommun för bra initiativ. Fler kommuner borde göra så, inklusive Stockholms! Första bilden är härifrån, och den andra är härifrån.

Inga kommentarer: