lördag 13 juni 2009

Drömvändningar

Pratade med min syster och en vän om naken-drömmar. Det vill säga det klassiska dröm-scenariot; när man är på en offentlig plats, i skolan eller på jobbet och plötsligt upptäcker att man är naken. Nyckelmomentet i drömmen är ofta ögonblicket då man upptäcker det; paniken, skammen, känslan av att vara helt oskyddad och utsatt. Själv minns jag sällan mina drömmar, men det händer ibland att jag vaknar, sätter mig upp i sängen med en panikartad känsla av att "jag är ju naken" och springer och tar det närmsta plagget som ligger slängt närmast sängen. Sedan kan jag sova igen, för att sedan vakna på morgonen och undra varför jag kände behovet av att klä på mig, trots att jag ju sover ensam.
Min syster drömmer tydligen det ganska ofta, innan har det varit väldigt ångestfyllt. Men sedan för några dagar sedan drömde hon det igen, men var helt okej med det. I drömmen var hon på en fest med en massa folk, upptäckte att hon var naken, men skämdes inte. Hon gick runt på festen, sköt fram höfterna, helt obesvärad.
Vännen brukade drömma om det också, men att han när han väl upptäckte att han var naken i drömmen var tvungen att låtsas som att det var meningen, helt normalt, coolt och så vidare.

Det kan bli rejält pseudovetenskapligt och new age-igt att försöka tyda drömmer, men jag kopplar det för egen del till
rädslan för att bli avslöjad. Strippad på kläderna, kulturen, smak-skalet är man naken, ett djur, som en sköldpadda utan skal. Min syster verkar dock ha släppt det, önskar mig en liknande utveckling... eller kanske inte.

3 kommentarer:

lil'elin sa...

Att vara naken har jag hört handlar om att man känner sig ny i ett sammanhang också. När jag började gymnasiet hade jag bara naken-drömmar. En gång satt jag på toaletten i en glaskub i klassrummet. Det var lite för uppenbart för att var roligt.

Tyvärr finns det inte (åtminstone vad jag hittat) drömtydningsböcker på svenska i de formaten man vill. Snårig text dvs. Vet att det finns en på persiska men den är alldeles för svår att läsa.
/ elin

Hilde sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Hilde sa...

Då öppnades deras ögon, och de såg att de var nakna. Och de fäste ihop fikonlöv och band dem kring höfterna.

1 Mos 3:8De hörde Herren Gud vandra i trädgården i den svala kvällsvinden. Då gömde sig mannen och kvinnan bland träden för Herren Gud.

1 Mos 3:9Men Herren Gud ropade på mannen: "Var är du?"

1 Mos 3:10Han svarade: "Jag hörde dig komma i trädgården och blev rädd, eftersom jag är naken, och så gömde jag mig."

1 Mos 3:11Herren Gud sade: "Vem har talat om för dig att du är naken?"