tisdag 24 juni 2008

PR är PR är PR är PR

Prinsessan Madeleine blir officiell beskyddare åt Stockholm Fashion Week by Berns. Bara jag som rent spontant tycker att det känna lite... töntigt? Sedan när är kungahuset något man gärna associerar sig med? Svenskt mode har haft något av en underdog-stämpel, något som jag tycker är positivt. Den svenska modebranschen är varken tillräckligt stor eller utvecklad för att göra sig av med den. PR är alltid PR, och att ha en person som egentligen består av ren PR som beskyddare kan ju i och för sig ses som ganska naturligt. Men prinsessan Madeleine? Svensk damtidning, solsemester i St. Tropez, tiara och balklänning i cerise siden på Nobelmiddagen?

Fashion Week by Berns är i och för sig arenean för de stora spelarna inom svenskt mode, inte avant-garde-modet. Men jag har svårt att tänka mig att någon av de märkena, förutom möjligtvis Lars Wallin tidigare, tycker att kungahuset är en trevlig institution. Kanske är jag bara lite skadad av att precis ha läst Överklassen i Sverige av Anette Kullenberg, vem vet.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det här är bara en fas baby. Du känner sig kränkt eftersom mode är ett av sina största intressen och du känner att det verkligen är äkta och genuint. Därför känns det jobbigt när man inser att mode är precis lika kommersiellt som man alltid har varit rädd för. Svenskt mode är fan inte alternativt...

Anonym sa...

Att uttrycka sig som föregående talar känns en aning grovt. Självklart finns det svenska modet inom alla delar av spektrat, precis som det internationella.
Jag håller med om att det i Sverige, med det svenska modets ställning, känns konstigt med någon från överklassen som beskyddare. Vad vi inte får glömma är att utan en överklass hade vi förmodligen inte haft de flesta ikoniska textila klädskapare. De har genom historien hissats och finansierats av just det samhällsskiktet. Och de lägre klasserna har ju alltid tenderat vilja kopiera högre stående.

Sanna Samuelsson sa...

Kära anonyma

"Underdog" och "alternativt" har faktiskt inte riktigt samma innebörd. Jag tror/tycker inte att svenska modebranschen är alternativ, det vore ju hemskt naivt...

Och självklart är det så att överklassen och kungar och drottningar, prinsar och prinsessor har och har haft stor del i gynnandet av all form av kultur. Det hade absolut inte sett ut på samma sätt utan dem. Men frågan är om inte just kungahuset har gjort sitt på den arenan..?