måndag 26 maj 2008

Stockholmshistorier

Jag var på den där gratisfestivalen i lördags för att se ett svenskt favoritband, (Elenette heter de för övrigt) för att upptäcka att jag hade hamnat på någon slags synth-tillställning. Till saken hör ju att det verkar vara en subkultur som till ganska stor del domineras av antingen människor med några år på nacken, som varit med från början, eller väldigt unga människor, i 14-15-16-årsåldern. Ganska märklig klädstil i alla fall. Det mesta verkar gå ut på att se så tillgjord, och då menar jag inte på ett negativt sätt, ut som möjligt. Två unga kvinnor, ålder var ganska svårt att bestämma, som klädde sig i någon slags cybergoth-stil (googla!) fick för mig för ett ögonblick bli de direkta symbolerna för att vackert/fult och sexigt/osexigt är något så kulturellt, av oss människor skapat. Klädda i enbart syntetmaterial. med konsthår i neonfärger, skyhöga platåskor och med en sminkning som inte direkt applicerats för att förstärka naturliga drag såg de ut som något från yttre rymden.

Var även på F12-premiären i torsdags. Kan inte låta bli att bli totalt chockerad över att skinnjacka och knut på huvudet fortfarande verkar vara uniformen, även denna sommar! När tänker folk hitta något nytt..? Ibland verkar modet frysa, på vilken klädstil verkar vara helt slumpmässigt. Kanske är det på sådant som känns lite bekvämt, och kanske borde jag sluta vara en sådan sur voyeur.

2 kommentarer:

philip sa...

Det kanske var du som sa det, men har du tänkt på hur man kan se på vissa människor när den lyckligaste tiden i deras liv var?

Modet har liksom fryst fast på dem, trots att nya plagg ersätter gamla i affärerna. Och man kan faktiskt använda den där tiden till bussen att förstå att den där kvinnan, med den minimala ryggsäcken och de stentvättade jeansen kanske hade det som bäst på 90-talet.

Vad jag vill komma till är, nu när du vet detta - eller om du redan visste - kan du undgå att tänka på hur folk i vår ålder kommer att fastna? Kommer vi vara 40 och träffa gamla bekanta som springer omkring i upprullade chinos, koftor, wayfarers och lilla my-bollar?

Sanna Samuelsson sa...

Det var ju Peter Englund!

Ja, varför inte? Jag har bekanta som klär som typ övervintrade pandor, dvs. vit skjorta, röda jeans med hängslen etc. De är redan där..!