måndag 15 december 2008

Den anemiska looken


Jag är ett stort fan av den anemiska looken. Har läst alldeles för mycket Thomas Mann för att inte vilja vara en sjuklig borgarungdom med drömmande blick och tjocka böcker på nattduksbordet. För jag antar att det är därifrån looken kommer ifrån, alltså 1800-talets borgerliga idé om det ädla i att vara sjuklig men beläst, om det gällde män eller sjuklig men ljuv, om det gällde kvinnor.
Mörkt hår som ej skymmer ansiktet, sjukligt blekt ansikte, matt, möjligtvis febrig, blick och gärna löst sittande kläder. Tyvärr har jag inte riktigt anlagen för mig, trots blek hy finns tendenser att det dyker upp röda fläckar på kinden vid minsta ansträngning/känsloyttring, men jag gör mitt bästa.Svenska akademiens ordlista förklarar för övrigt ordet anemisk med blodfattig.

I senaste (fantastiska) Acne Paper och modereportaget Odi et Amo av fotografen Daniel Jackson och stylisten Mattias Karlsson kan jag se tydliga
anemiska looken-influenser. Det är för övrigt ett så intagande modejobb och det är sällan som man hittar sådana som verkligen berör nuförtiden, uppfattar jag det som. Andreas tyckte det var kul att de brutit mot "snopptabut" på en av bilderna och jag tycker det finns något så befriande assexuellt över bilderna trots i alla fall 30% nakenhet. Ett annat modereportage som är intressant på senaste är Ellen af Geijerstam och John Scarisbrick Dark Performance i senaste Rodeo. Väldigt mycket liv i dessa bilder trots helt vit bakgrund. De 4 omslagen till senaste Rodeo ska vi ej ta upp, det har varit alldeles för mycket snack kring, suckar över och utrivande av sidor av dessa i min bekantskapskrets på senaste. Den fina bilden med streckkod ovan kommer från www.acnepaper.com

9 kommentarer:

yvobra sa...

Mamma tror att den anemiska looken
blev poppis innan Tomas Mann, men ska kolla upp det.

Sanna Samuelsson sa...

Ah ja, men menar att dagens anemiska look kommer från 1800-talsborgerlighetens sjukdoms-look. Inte från thomas mann, han var ju lite senare!!

Emma sa...

har inte ens tänkt på att det är en stil!

.. men när du nämner den så är den Så dig, SÅ osexigt!

Anonym sa...

Jag har alltid varit lite besvärad av att jag känt mig lite attraherad till den anemiska/sjuka looken.

Sanna Samuelsson sa...

Men varför besvärad? Det finns inget fel med det!!! (enligt mig... se skäl ovan)

Anonym sa...

Besvärad för att det känns samtidigt lite äckligt att personen ser sjuk ut.

Fröken Olivia Wilde som spelar 13 i House hade en exceptionell sjuk look i avsnitt 9 denna säsong. Men det berodde på att hon var sjuk efter att ha varit tvungen att injicera sig med olika mediciner som inte samspelade precis.

Men ge mig blek hy och rödflammiga ögonlock any day. Alabaster skin'll be the death of me.

Anonym sa...

Ursäkta att jag frågar, men det är svårt att hålla sig à jour med svenska tidningar här i Madrid - vad var det som var särskilt med Rodeo-omslagen?

Sanna Samuelsson sa...

Johan: såhär http://www.rodeo.net/uploads/images/14030.jpg

!

Anonym sa...

Där ser man! Är det någonting jag fullständigt förbisett om jag helt enkelt inte känner något särskilt inför dem?