lördag 5 juli 2008

Mångfald?

Ingen mer än jag som reagerat på streetcastingen, som jag i alla fall antar att det var, som Carin Wester hade använt för att hitta sina modeller på herrsidan..? Det var totalt kaos, med olika längd, kroppsform, hårfärg, hållning, gångtakt och så vidare. Detta kan ju tyckas vara sympatiskt om man jämför med den övriga likriktningen i modebranschen. Men saken är ju den att det bara var de manliga modellerna som såg ut lite hur som helst. De kvinnliga var lika likriktade som alltid, med några undantag. Filippa K har länge gjort likadant; streetcastat herrmodellerna men använt professionella modeller på dam. Tråkigt att det bara är herrmodellerna som tillåts se ut lite hur som helst. Tråkigt också att det ganska avslappnade valet av herrmodeller också tenderar att påverka kvalitén på visningen.

På sin s/s 09-visning på Paris herrmodevecka senast avslutade
Ann Demeulemeester med modeller som såg ut att vara runt 60 år gamla eller äldre. Ett lyckat grepp som fick fram karaktären hos kläderna och dessutom skapade en viss uppmärksamhet. Ska bli intressant att se vilka modeller hon väljer till sin visning för dam senare i sommar. Jag tvivlar dock lite på att det kommer vara några 60-åriga modeller representerade där.

Ann Demeulemeester s/s 09, bilden lånad från Style.com

5 kommentarer:

Anonym sa...

jag håller verkligen med!
damerna på carin westers visning var megafeminina á la dallas, medan herrarna såg lite ut som efterblivna, korta, ghandis...
streetcasting är väl fint ur ett alla får vara med-perspektiv, men jag undrar om det inte är mer rätt att enhetligt använda sig av BMI 17/över 180 cm istället för en sorts stockholmselit; för var det inte ovanligt många klubbkids/DJs på herrsidan?!

sofia dahlén sa...

jag skrv om carin ws streetcasting. fast ur ett annat perspektiv, nämligen det att hon inte inser själv hur naiv hon låter i resonemanget kring varför det går att streetcasta killar men inte tjejer. här är den posten:
http://www.conspicere.se/2008/07/03/carin-wester/

och ja anonym, herrsidan var väl plockad rakt från fredsgatan. men jag vet inte om jag tycker det går att jämföra det gänget med en modellelit. fast där är det kanske jag som är naiv.

Sanna Samuelsson sa...

Ah! Ja, det var ju ovanligt naivt- vet att Ann-sofie Back ju använde "vanliga" modeller i början av sin karriär men slutade med det efter ett tag pga. att alla skriverier om visningen efteråt tenderade att kretsa kring just visningen, och modellerna, men inte så mycket kring själva kollektionen. Det om något är ju en anledning liksom. Men det där, nja, lät mest som en dålig ursäkt.

Vet att Wester castade modeller till sin lookbook på Ace, haha. Det kan ju vara några sådana som hänger kvar till den här visningen. annars var det ju många modeller från Kid of Tomorrow, som sagt.

Ida sa...

Hittade din blogg idag, har läst lite här och var i arkivet. I LIKE IT! (Även om jag själv känner mig ytligare och simplare i mitt språk än nånsin, men det kan jag ta :))
Vill egentligen kommentera en massa olika inlägg men jag har tidigare fått känslan av att det uppfattas som lite obehagligt, eller så har blogspot ett konstigt system som gör att man inte kan se kommentarer på gamla inlägg enkelt och det är därför de inte får någon respons... ??? Whatever. Har lagt till bloggen i favoriter och återkommer! Så keep up the good work!

Sanna Samuelsson sa...

ÅH, tack! Det värmer! Jag kan inte riktigt förklara bristen på kommentarer... Folk har uppenbarligen inte känt något behov av det. Kommentera gärna där du vill..!