onsdag 16 juli 2008

Flanellskjortor och nedvridna mungipor

Det finns så många kvinnor som liknar Maud Olofsson. De är överallt, med kort hår, piffig men ändå seriös klädsel och en mun med nedåtvridna mungipor. Jag inbillar mig att de flesta av dem arbetar inom vården eller på... socialstyrelsen. De är en armé, en armé som inte längre behöver behaga. De är ofta välklädda, men på ett seriöst sätt. Här är tanken på att behaga någon inte det främsta målet. Snarare att inte störa helhetsintrycket. När jag var på Gotland häromveckan och skulle handla närodlat och närbakat bröd med T så såg jag en sådan kvinna bakom mig i kön. Hon såg verkligen sur ut. Och var verkligen lik Maud Olofsson. Sedan inser jag att det är Maud Olofsson, prototypen, the one and only. Hon försvinner med sitt sällskap efter att, inbillade jag mig att jag hörde i alla fall, ha yttrat något om priserna på stället vi var på.

Har Göran Greider och Barbro Hedvall skrivit om det här i sin "Stil och politik"? Det har de säkert. Göran Greider såg jag också på Gotland, eller snarare på Gotlandsfärjan. (Denna godispåse av olika svenska sociala skikt) Hans dotter verkar ha någon slags emo-stil. tyckte det var lite ironiskt på något sätt. Två kvinnor som satt bredvid mig viskade om att det var "så kul" att Göran Greider av alla människor gett ut en bok om kläder och mode. Jag tycker också det är "kul" men mest störande. Förstår inte varför han anses ha en intressant åsikt i ämnet. Han hade för övrigt exakt de kläder jag förväntade mig, eller det kanske är de kläder han alltid har på sig; svarta mjukisbyxor, rödrutig flanellskjorta och t-shirt.


* Tydligen finns det en Rocky-strip som behandlar just det här Maud Olofsson-ämnet. Borde kanske nämna det, även om jag själv är lite osäker på om jag läst den tidigare eller inte.

3 kommentarer:

Anonym sa...

jag hör dig!!
själv bor jag i berlin och får stå ut med tyska varianten av dessa damer; välklädda och insmorda med någonting som får dem att lukta starkt, fast med en liten twist. denna består vanligtvis av lite spexiga rektangulära glasögonbågar i någon käck färg, alternativt färgade slingor i skrikrött eller oranget i det kortklippta tanthåret.

Anonym sa...

Inlägg direkt hämtad från en Rocky-strip utan att ange referenser.

Sanna Samuelsson sa...

Jag är faktiskt inte säker på att jag läste den Rocky-stripen, du får gärna länka! Anyways, bra att du sa det.