fredag 21 augusti 2009

Kroppen revisited

Kroppen är ett evigt förfall. Kroppen går inte att justera, räta upp och beskära. Den finns där, går, står och ligger. Rör sig i invanda mönster, skyr de icke bekanta. Ibland får jag känslan av att så mycket vi företar oss och sysslar med kommer ur och piskas på av skamkänslor inför just detta.

Det
är synd om människorna– vi har kroppar som vi försöker gömma. Alla dessa skavanker, sekret, eksem, fel och fult som vi har bestämt inte får vara där, är likt förbannat det. Tankarna om en fräsch och sund själ i en fräsch och sund kropp är ju, och har alltid varit, en myt. Men det är ändå vår kulturs mest älskade myt– det finns så mycket att tjäna på att ha den kvar, right?

Kläder är inte till för att skydda kroppen, i slutändan är den till för att skydda omvärlden från kroppen. Till för att skydda kulturen, civilisationen, ordningen från det fula, vilda och underförstått samhällsomstörtande.

3 kommentarer:

Kalle Kuk sa...

w0rd

KATJA LINDEBERG sa...

just nu läser jag en väldigt intressant bok om just detta, The Beauty Myth heter den av Naomi Wolf. det du skriver låter precis som en del av Wolfs budskap, jag rekommenderar den STARKT.

Philip sa...

De skyddar kroppen från omvärlden inte bara fysiskt, men också psykiskt.

I hela spektrumet av sinnen, extroverta till introverta, finns det kläder, stilar, en uppsjö av mode, som är till för att antingen säga "Se på mig!" eller "Jag finns inte."

Eftersom majoriteten av befolkningen på planeten är extroverta är således majoriteten av kläderna av extrovert natur. Detta bevisades som bäst i Logokriget på sweatshirts/collegetröjor under 90-talet.

Men som i alla fall finns det ju självklart positiv och negativ uppmärksamhet. Precis lika olik som personligheterna som bär kläderna är så är också de olika målen.

En person kan vilja ha ett stort fett Tigerbälte (remember those?) för att stolt säga att den har råd, som en annan kan tycka att det skyltar med dålig smak och således påkallar negativ uppmärksamhet (även om bäraren tror det är positiv).

En annan variant är avledning (misdirection) som troligtvis fungerar som, och jag vill göra dig påmind om att detta är en ren spekulation, att påkalla sig negativ och positiv uppmärksamhet för kläderna istället för kroppen. Ett typiskt exempel, i mitt sinne, är hur det finns väldigt många inom den gotiska stilen som faktiskt är överviktiga.

Således drar deras kläder till sig samma uppmärksamhet som deras vikt skulle kunna göra, men de kanske kan erinra sig själva om att människor tittar på utspökningen, mer än på kroppen.

/Mina 2 ören…