tisdag 6 mars 2012

Ätstört

Banta banta banta banta bort din mänskokropp

Banta banta banta banta bort din mänskokropp

Kroppen den ska tiga och va gla

Munnen den ska sjunga tra la la (inte äta)

Kroppen har du fått för du ska synas la la

Banta banta bort allt som är kropp

(melodi Sudda bort din sura min av Gullan Bornemark, text av Sanna Samuelsson)

Alla, och då menar jag verkligen alla, borde läsa antologin Ätstört. Den är relativt ny, jättebra och viktig och tar upp ätstörning på ett sätt som jag personligen aldrig stött på i Sverige. Ämnen som offerskap och agens, hur det kommer sig att man kan vara ätstörd och feminist samtidigt och att "sjuka ideal i reklamen" kanske inte är hela orsaken till ätstörningar tas upp. Jag vet inte om jag håller med alla i boken. Men det är så fruktansvärt viktigt att man inte struntar i ätstörningsproblematiken, bara för att den är jobbig och konstig och inte går att diskutera. För det går. Det märks i den här antologin. Som det står på baksidan av boken:

Av någon anledning duger sällan den kropp vi har. Att vi lever i en tid av extrem utseendefixering undgår ingen. Media rapporterar ständigt om svältande kändisar, om nya rön i bantningsträsket och om nya sätt att med hjälp av träning, kirurgi eller andra medel skapa den där kroppen som är målet och som av någon anledning helt enkelt aldrig är den vi redan har.

Den här antologin vill vara en möjlighet för oss som genom våra kroppar och/eller ätstörningar betraktats som objekt, patienter eller offer att ta plats som subjekt, vara de som ställer diagnos och levererar analys.

Ätstört är det samtal vi själva saknat. Här talar vi inte bara om vår vardag som feta och ätstörda, utan som feminister, som människor med politiska blickar på det mest privata.

Finns för bara 37 kronor på pocket! Köp! Alla ni som är ätstörda eller har varit, alla ni som inte ätstörda eller kanske är det lite eller inte vet vad ni är.


1 kommentar:

Anonym sa...

tack för tipz!