fredag 5 november 2010

Look here, here, here, hold it!

Shooting from zarteknoepft on Vimeoliquify from zarteknoepft on Vimeo.


Fick tips av
Erik om modefilmen, Shooting, överst. Den är ju helt fantastisk. Sen hittade jag filmen under av samma filmare/konstnär, tyska Britta Thie. Båda är från 2009. Jag skriver en kandidatuppsats i modevetenskap om modefilm och hur kropp och rörelse (samt modellerna) porträtteras i dessa. Fast ibland tänker jag att temat på uppsats borde vara Vad ska modefilm vara bra för? Ofta är det ju ganska oklart. Känner dock verkligen inte så inför dessa filmer. (Skönt.)

10 kommentarer:

Anonym sa...

Jag undrar också: Hur meningsfullt är det att tala om modefilm? Vad betyder begreppet? Vilken funktion fyller det? Exempelvis har ju "Lagerfeld Confidential", "Djävulen bär Prada" och "The Weeks of Dasha" också beskrivits som modefilmer. Vad har de gemensamt?

Anonym sa...

vad pluggar du och vilken skola går du på? :)

Sanna Samuelsson sa...

Johan: de har väl gemensamt att de handlar om mode mer något annat. Fast jag skulle nog inte kalla Djävulen bär Prada för modefilm! Knappt Lagerfeld Confidential heller. För mig är modefilm kopplad till internet. Det är inte spelfilm, i det hänseendet. Jag tänker att den rimlig definition är: film gjord på av eller i uppdrag av någon eller några som har starkare koppling till modebranschen än filmbranschen. Ofta visad på internet. Typ så. Jag tycker att det är relevant att se det som en egen genre, eller iaf ett eget medium, eller någt.

Ano: Jag pluggar kandidatkursen i modevetenskap, på Stockholms Uni!

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Ja, det är väl ett relativt nytt begrepp också, så en skarpare definition kommer säkert att växa fram organiskt. För mig handlar "Shooting" exempelvis inte om mode utan om fotografi, seende och, till viss del, makt. Nu är ju det så klart väldigt relevanta ämnen inom modevetenskapen, men räcker det för att kalla den för en modefilm? Beror det på avsändare, syfte, ämne eller något helt annat? Och är det ens intressanta frågor?

Anonym sa...

Om jag skulle tänka mig en typisk modefilm skulle det nog något liknande klassisk avantgardefilm, typ "At Land" av Maya Deren eller "Solarium" av Moses Berkson, men med ett mer uttalat fokus på kläder och kroppar.

Anonym sa...

Åh, och "The Cremaster Cycle" av Matthew Barney!

the pony sa...

http://www.youtube.com/watch?v=BUsB3S0CfKE

Sanna Samuelsson sa...

Johan: Jag tycker nog inte man kan skilja på fotografi och mode egentligen. De är så tätt sammanflätade, i vissa ändar. När du skriver att "för mig handlar "Shooting" exempelvis inte om mode utan om fotografi, seende och, till viss del, makt." så tänker jag; det är väl detta som mode handlar om? För mig liknar nog definitionen av modefilm den definition av konst jag tagit till mig, nämligen: konst är det som ställs ut på galleri eller museum eller liknande, som visas eller uppförs som konst. Mycket "modefilm" liknar ju den första filmen du postade till exempel! Absolut. Men det handlar mer om estetik än att de har gjorts med samma syfte, enligt mig.

The pony: Hittade den precis igår faktiskt! Funderar på att ha med den som en av huvudfilmerna i uppsatsen faktiskt. Tack för tipset ändå :-)