fredag 15 oktober 2010

Glida runt, hänga runt, låna pengarDet är något med SVT Play-programmet
Rebecca & Fiona som handlar om just Rebecca Sheja och Fiona Fitzpatrick, två dj:s och musiker/artister. Upplägget är likt Glamourama, tv 3-programmet som följde tre modebloggare, från i våras. Men innehållet är annorlunda. Där Glamourama handlar om att vara lyckade och duktiga, glamourösa, handlar Rebecca & Fiona om att "glida runt, hänga runt, låna pengar" (som de i andra avsnittet funderar på att trycka på en t-shirt de är med och designar). Sen är de ju också framgångsrika. Men det handlar inte riktigt om det. Det handlar mer om att våga vara odrägliga, ha hybris och samtidigt vara jävligt roliga. Ha någon slags självdistans. Känns det främmande? Det är främmande. För tjejer.

I första avsnittet sitter duon i ett klipp och sjunger små knegare, små knegare, är lustiga att se, åt folk som är på väg till jobbet. Varianten på små grodorna är ju direkt tagen ur Stefan Jarls De kallar oss mods. Mycket liknar också just den, det något ovårdade språket, hur de rör sig på stan, framtidsdrömmarna. Men det finns en skillnad. (Om vi väljer att bortse från klassproblematiken i De kallar oss Mods det vill säga. Och det kan vi kanske tillåta oss att göra för en stund, öh, eller något).

För i dokumentären från 1968 är tjejerna helt i periferin. Känns helt orealistiskt att en ung tjej
skulle ha betett sig eller porträtteras som Kenta och Stoffe gör. Men Rebecca och Fiona gör det. Nu, 2010. Det funkar. Det är extremt upplyftande. Det kan tyckas naivt att på riktigt jämföra Rebecca och Fiona med Kenta och Stoffe. Det finns säkert ett ljusår i kontakter och ekonomiskt samt kulturellt kapital mellan dem. Men det jag på riktigt tyckte var jobbigt när jag såg De kallar oss mods är tjejerna. Hur de liksom inte finns. Nu finns de i alla fall. De har ett eget tv-program.

(Fastän arbetarklasstjejerna ju fortfarande inte finns, annat än som spektakel i
Kungarna av Tylösand kanske...)

5 kommentarer:

Anonym sa...

Spännande!

Jag undrar dock över följande: Går det verkligen att likna dessa två åttiotalister vid Kenta och Stoffe? Är det uppkäftiga beteendet verkligen samma sak år 1968 som 2010? Uttryckt annorlunda: Liksom politisk konst kan bli till en avväpnad konststil i en museikontext, kan nog ett beteende avväpnas och bara bli till en urban, hipp livsstil. Särskilt när det ramas in av klubbmusik, snabba klipp, neon, den säljbara idén om det pulserande nattlivet i huvudstaden.

Det förefaller dig "helt orealistiskt att en ung tjej skulle ha betett sig eller porträtteras som Kenta och Stoffe", men du menar att det "funkar" 2010 i det att programmet inte handlar om att tjejerna är framgångsrika, utan om att de vågar "vara odrägliga". Här vill jag till skillnad från dig sätta ett likhetstecken och belysa ljusåren av ekonomiskt och socialt kapital. Kanske vågar Rebecca Sheja och Fiona Fitzpatrick vara odrägliga just för att de är framgångsrika? De har någonting att falla tillbaka på. En hel politisk ism faktisk.
K.D.

Sanna Samuelsson sa...

Du har säkert rätt. Just att man lutar sig tillbaka på Kenta & Stoffe-estetiken är ju också talande. Man tar något som har sprängkraft. sätter det i ett helt annat, lifestyle-sammanhang, tadaa. Det är kanske... hemskt. Och hade en dokumentär om riktiga motsvarigheter till Kenta och Stoffe gjorts idag? Det görs säkert såna. Men de blir inte angelägenheter för hela nationen och kult. Fast jag var ju inte med då, så svårt att veta hur dokumentären mottogs då!

Men; när jag ser Rebecca och Fiona, hur mycket det liberala samhällets guldgåsdrömmar de än må vara, så ser jag en slags frihet! just obryddheten, aktörskapet, odrägligheten. Jag hade aldrig vågat vara sån. Det kanske mest handlar om det.

Anonym sa...

Bra tankar!Förutom att serien är av hög kvalitet v.g produktion och innehåll så är det oxå helt rätt att 2 tjejer få ta den här platsen. Lite sent kanske....och bara som webbtv...men ändå, blir väl bättre!

Appropå glida runt hänga runt....kulk lipp:
http://www.youtube.com/watch?v=n_kIO5JRCHM

Anonym sa...

Älskar serien, älskar att se fria människor.

Money Loans sa...

123pengar.se finns här för att erbjuda dig lån så fort som möjligt och kan i många fall kan erbjuda dig pengar direkt in på ditt bankkonto inom en timme.

Vi arbetar med särskilt utvalda långivare för att erbjuda dig de lån du behöver, inklusive kort- och långtidslån, kontantlån och andra former av obundna kreditlån.

När vi har bearbetat all din information kommer vi att kunna svara dig direkt om vilka lån som finns tillgängliga för dig och hjälpa dig igenom kommande steg för att göra det möjligt för dig att få pengarna direkt. kreditlån