onsdag 2 december 2009

Riktlinjer för skrivande på 00-talet

Fick ett dokument med generella riktlinjer(alltså inte riktade specifikt till mig, obs) av en tidning jag eventuellt ska skriva för. Riktlinjerna var gjorda i listform. Nummer ett ser ni nedan(översatt från engelska). Hur symptomatiskt?

Placera dig själv i bakgrunden.

Vi lever i en tid av bloggande. I bloggar så skriver vi om oss själva, våra liv och våra intressen. Detta tilltalar många människor som kan känna igen sig själva i bloggarnas inlägg. När man skriver en artikel blir det en helt annan sak. Läsaren läser tidningen för att läsa om den som artikeln fokuserar på, inte om dig. Om skrivandet är solitt och bra, kommer temperamentet och lynnet hos författaren så småningom visa sig och inte på textens bekostnad. Du behöver inte berätta för läsaren vad du har på dig, eller var du gick när du var på väg till intervjun. Det finns mer subtila sätt att förmedla stämningen. Använd språket, metaforer, citat. Tänk på varje 'jag' du skriver.

4 kommentarer:

Andreas sa...

Asbra riktlinjer, imo!

Sanna Samuelsson sa...

haha, ja! Det är bara roligt att de behöver skriva ut det..!

pedram sa...

*dör* fyfan vad bra

Joachim sa...

"Du behöver inte berätta för läsaren vad du har på dig" Åh gud, jag hade älskat att sitta med på mötet där det brainstormades fram.