onsdag 11 februari 2009

Klä sig som ett kuriosakabinett

Undertecknad var på Nationalmuseum igår och vandrade runt i deras samlingar. Fastnade framför kuriosakabinettet. Ett kuriosakabinett är som ni säkert vet en liten privat samling av kuriositeter som förekom i adelsmäns hem under renässansen i Europa. Det kunde bestå av allt som uppfattades som märkligt eller intressant; alltså allt från fina snäckor och mumifierade djur till behållare med ”drakblod” eller kulturhistoriska föremål.
Från början var kuriosakabinetten ett sätt att visa upp sin kunskap eller goda smak. Samlingen fick helt enkelt stå för den bild av sig själv som ägaren ville representera. Att kategorisera eller ordna sin samling var inget som lades någon kraft på, i och med att kuriosakabinetten kom till något innan renässansen hade de heller inte riktigt påverkats i sin form av den västerländska besattheten av att kategorisera saker, eftersom att detta blev stort först under upplysningstiden. Dessutom var kunskapen om världen, även hos de högre klasserna, under den här tiden ganska fragmenterad.

Fantastiskt, eller hur? Det första, eller i alla fall andra, som slog mig när jag stod och betraktade detta enorma träskåp med alla dessa föremål var; så här vill jag klä mig!
Jag vill klä mig som ett kuriosakabinett. Liksom; en salig blandning av plagg och accessoarer; en ring från mormors smyckesskrin, ett par byxor från ett interrnationellt märke, en jacka som min syster sytt, en sjal från Egypten och så vidare. Det är ju dagens sätt att visa upp sin kunskap, goda smak och ett sätt att skapa den bild av sig själv som man vill föra ut.


Bild lånad härifrån

3 kommentarer:

Emma sa...

wow magiskt!!!!!!!!!!!!

yvobra sa...

Så sant

Hilde sa...

den här tanken är det bästa som finns just nu!