onsdag 21 januari 2009

McQueen, gnomer och steampunk

Modeveckorna drar igång igen med herrdito i Milano och allt är precis som det ska vara. Kavaj, byxa, jacka, hatt och så vidare, det vill säga.
Jag älskar midjorna på Jil Sander och rockarna på Prada lika mycket som ni gör, men det som faktiskt fick mig att le var Alexander Mcqueens utsvävningar. Inspirationen tyckte någon såg ut att vara filmen The Gangs of New York, men även om också jag ser de tydliga mitten av 1800-talet-influenserna så blir helheten mycket mer fantastisk än så, på något sätt påminner den lite om gnomrasen i World of Warcraft, läderförkläden, läderbälten med spännen, kängorna och så vidare. Jag inbillar mig även märka en viss inspiration från steampunken.

Det hela blir en kollektion som inte direkt baserar sig på riktig inspiration från 1860-talet, utan mer hur vissa medier och subkulturer har tagit till sig den sortens estetik och återskapat den såsom de uppfattar den. En fantasyfans idé om hur något
gammalt ser ut och deras drömmar om en svunnen estetik, förstår ni vad jag menar?

Möjligtvis är det så att jag mest skulle tycka det var lite fint om McQueen inspirerades av dessa subkultursfenomen, tvivlar på att han skulle erkänna om det var så dock. Bilder från men.style.com.

2 kommentarer:

Brita sa...

JA! STEAMPUNK

Philip sa...

Jag skulle vilja påstå annorlunda. Det ligger nära i den tidsepok som romantiseras av steampunkare, men ändock saknas en viss funktionalitet, själva ångan, så att säga.

Det här är mer Jack the Ripper, mer Burtoneskt än steampunk. Men om du syftar på steampunk som retrofuturism så kan jag hålla med.

Aja, tillbaks till Jules Verne-böckerna.

End of incoming nerd transmission