torsdag 1 november 2007

Sociala markörer

Jag läste till alldeles nyligen den första delen av grundkursen i modevetenskap på Stockholms universitet. Jag tror att antalet studenter som läste kursen var runt 100 stycken, de flesta av det kvinnliga könet. Jag brukade roa mig med att räkna hur många i föreläsningssalen som hade knut på huvudet. Jag antar att ni vet vilken frisyr jag menar, om inte kan ni ju gå till t.ex. American Apparel på Götgatan och spana lite. Jag brukade komma upp till ungefär 20 med knut på huvudet, vilket ju är 1/5, dvs. av de kvinnliga studenterna. Jag finner det ganska komiskt även fast att jag inte kan sticka under stol med att jag själv använt av mig av den frisyren från och till. Men det är fortfarande komiskt. Anledningen till detta höga procenttal tror jag är att just den frisyren blivit en sorts social markör. Jag har ingen aning om vem som var först med den eller vad den kommer ifrån. Men den har på något sätt blivit ett sätt att visa att man är intresserad av mode. Ett sätt att legitimera konstiga eller kanske tråkiga outfits. Liksom ”Visst har jag på mig svarta jeans och en vit skjorta men med knuten på huvudet förstår alla ändå vilken social grupp jag tillhör” eller ”Detta skulle kunna se jättekonstigt på någon annan men med knuten på huvudet inser alla att detta egentligen bara är innovativt”
Likadant tror jag till viss mån det är med färgen svart. Att klä sig i svart är en stark social markör. Den kan dock betyda helt olika saker i olika sammanhang, t.ex. att man lyssnar på metal, eller som i det jag här vill visa på; att man är intresserad av mode. Det är ganska intressant i och med att svart ganska länge var en färg som symboliserade sorg. Nu symboliserar den snarare någon slags seriositet. Tar du på dig bara svarta kläder i snitt som ligger någorlunda rätt i tiden kommer allmänheten att uppfatta dig som en person som vet vad du håller på med. Den är, precis som knuten på huvudet, också ett sätt att legitimera en klädsel. Det vill säga att sätt at visa att din klädsel är en uttänkt handling. Ta till exempel stjärnbloggaren Diane Pernet, om hon hade valt rosa som färgen att bara klä sig i istället för svart skulle hon ju uppfattas som ganska konstig. Helt klädd i svart däremot, då uppfattas hon som svår och lite speciell. Vad praktiskt egentligen, ta på dig svart när du vill uppfattas som seriös så kommer människor också att uppfatta dig så!

2 kommentarer:

majagodicke sa...

ok, folk som bloggar om sin bristande självkänsla och rädsla för att bli misstagen för en av "dom" (i detta fallet tjejerna med knut); kan vara rätt roliga att läsa, men allt du gör är ju att sparka in öppna dörrar typ: "aj, där fick jag ont, eller? nej, min knutobservation har ju alla andra svartklädda hipsterjejer också gjort i deras knutbeklädda huvuden." knut knut knut. boring.

A. sa...

haha, om jag förstod ovanstående kommentar rätt så var det en ganska dryg sådan. jag håller inte med. jag tror verkligen inte att det är särskilt många knuthuvuden som reflekterar över vad knuten signalerar, de har den bara för att det är inne. nu är det ju ett tag sen du skrev det här inlägget men det är inte mindre aktuellt för det. och nu har den ju fått ett eget namn; lykke li-knuten. helt absurt faktiskt. att något så simpelt som en hårknut - som kvinnor haft hur länge som helst - plötsligt får en ny status över någon månad bara.

det är alla modebloggarnas fel. snart ser alla likadana ut.