tisdag 24 augusti 2010

Dagisskräckis


Natalia Kazmierska skriver i gårdagens City om den nystartade förskolan Paletten vid Telefonplan i Stockholm. Lokalen är designad av arkitekturbyrån TVH och verkar väldigt designad. Stockholms stad skriver själva om projektet;

Utformningen av den inre och yttre miljön på förskolan är nyskapande och grundar sig på en pedagogisk idé för framtidens förskola med ett utforskande arbetssätt med inspiration av Reggio Emilias filosofi. Detta innebär att miljön ska erbjuda många mötesplatser för dialog, samspel och skapande.

Kazmierska skriver i sin tur;

Pedagogerna på förskolan Paletten använder i stort sett samma vokabulär som Södermalms mediefolk: barnen jobbar med "nya medier", och "temaprojekt", tränas i "social kompetens" och lär sig att "tänka utanför boxen".

Hon citerar också rektorn för förskolan, Cecilia Hjelm;

– Vi tror på barnens egen kraft. Varje morgon börjar vi med att fråga barnen: vad vill DU göra idag? De får välja aktivitet utifrån sina egna intressen. Just de här barnen valde till exempel att jobba med läsning och litteratur idag.

Hela konceptet fick mig att må illa. Egentligen skulle jag vilja citera hela artikeln här. Men det går ju inte, förstås. (Ni som bor i Stockholm kan nog fortfarande plocka upp den i och för sig. Gör det!) Kazmierska skriver vidare om att pedagogerna på förskolan Paletten förklarar att den förskola som skulle föra tankarna till hemmet är föråldrad. Ordet dagis använder de inte.
Var förs då tankarna när man ser bilderna och läser om Paletten? Till en arbetsplats, ett modernt kontor, kanske? Att barnen lär sig att göra aktiva val hela tiden, både genom eget val av aktivitet, men också genom att till exempel maten kommer i bufféform, gör dem även till perfekta konsumenter i framtiden.

Så vad är det för framtida medborgare som pedagogiska miljöer som Paletten skapar? Jag kan inte låta bli att tänka att det skapar 1) Folk som jobbar bra. Som har social kompetens och kan tänka kreativt. Som kan skapa nya tjänster, nya produkter. Anpassar sig lätt. 2) och folk som på sin fritid konsumerar väl. Konsumerar rätt. Hänger med. Gör aktiva val. Låter sig definieras utifrån design och så vidare.

Kazmierska beskriver det som liberalism på bebisspråk, ungefär. Och visst är det lite svårt att inte vara konspiratorisk när Stockholms stad är med och tar initiativ till sådana här projekt? Dessutom är det lite sorgligt att föräldrarna som stolt tar sina knoddar till Paletten antagligen tänker på det hela som något positivt, kreativt och nytänkande. Som att de själva har gjort ett aktivt val. Absolut inte går någon annans ärenden. Fast vad vet jag. Jag fick ju inte direkt lära mig att tänka utanför lådan när jag gick på dagis. Jag lekte mest.


10 kommentarer:

majjsan sa...

Innehållet ger mig rysningar. Men det du skriver verkar mycket klokt och sant.
Keep up the good work.

Robin Jakobsson sa...

Hmm... jag ser inte riktigt problematiken med detta. Alla miljöer är designade, Paletten är väl bara bättre på att sälja och marknadsföra sitt koncept?

Eller hur menar du?

Barnen kommer ju såklart att leka oavsett vad de vuxna väljer att kalla det. "Utanför boxen"? Barn har inga boxar, det är därför vi skäller på dem.

Mvh

Mina sa...

Barn som får för många val i för tidig ålder blir förvirrade. När du är tre år, vet du inte alltid vad DU vill göra idag.

Paletten kanske skapar barn som inte får känna på hur det är att inte alltid kunna välja.

Sanna Samuelsson sa...

Robin: Det stämmer att alla miljöer är designade. Men det finns ändå grader i helvetet. Det jag tycker är obehagligt är hur styrd miljön verkar vara. Hur barnen uppfostras till att bli på ett visst sätt. På Paletten menar man säkert att man uppfostrar dem till fritänkare. Men jag tvivlar på att det fungerar så. Isåf fritänkare inom väldigt bestämda ramar.

Sanna Samuelsson sa...

Mina: Det låter rimligt. Att som barn hela tiden få göra banala val som vad just JAG ska äta till lunch IDAG är ingen frihet. Det är en belastning. Nu låter jag ju som någon som helst skulle vilja bo i Nordkorea. Så är det inte. Men jag tycker att för många val blir för distraherande. Det gäller vuxna också, för den delen. Eller vilken mat man vill äta kanske inte är så betungande. Men typ... att välja vilket schampo eller pensionsförsäkring jag ska, det skulle jag gärna slippa faktiskt.

Smilla sa...

Jag tror det finns en fara i för många val, både för barn och vuxna. Det är jobbigt att behöva välja varenda liten detalj..elleverantör, en mängd olika försäkringsbolag, telefonabonnemang, telefonsort....etc. etc. Det tar TID. Tid som inte finns. Tid som bör tas tillvara på. Tid som kan senderas bättre.

Smilla sa...

..ursäkta. "Spenderas" ska det naturligtvis stå.

Anonym sa...

Jaha! Och här diskuteras något som uppenbarligen ingen av er har den blekaste kännedom om - förutom via den creddiga Kazmierska. Samtiden förnekar sig inte... Jag har själv barn på detta dagis och det är en njutning varje gång man får stanna lite extra och ta del av den fantastiska verksamheten/miljön. Jag har oxå erfarenhet av olika dagismiljöer på 90-talet, och kan ärligt säga att dessa miljöer närmast kändes som "förvaring i byggbaracker" i en jämförelse. Paletten är en fantastisk miljö för barnen, enligt mig. Men jag kan mycket väl hålla med er att dagens lingo från offentliga aktörer ofta har något löjeväckande över sig, med sin "världens bästa..." hit och dit. Däremot kan faktiskt språkligt snömos samexistera med riktigt bra och seriös verksamhet. Är tyvärr ute på jobbresa ett par dagar nu, men längtar redan tills i övermorgon när jag ska få hämta världens bästa unge på världens bästa dagis, typ! Hälsn. //Erik

Anonym sa...

Jag håller med dig Erik! Här verkar vara ett gäng "förstå-sig-påare" som inte har en aning om vad förskolans uppdrag är och vad det står i läroplanen. Att man leker fram allting i förskolan har de tydligen inte heller koll på. Trist att människor uttalar sig om sånt de inte är insatta i... / förskollärare

mikael sa...

Har ganska konservativ syn på hur barn ska uppfostras. Jag har inga problem med paletten där mitt barn går.