fredag 19 oktober 2012


Resedagbok,

Budapest, juli 2012

I Budapest är det svårt att se allt det där som man läser om Ungern i tidningen. I turistkvarteren är allt som vanligt. Tror jag.

Men ett monument över Sovjets utkastande av nazisterna vid andra världskrigets slut är skyddat av kravallstaket. Två poliser står bredvid och röker i solen. Uppenbarligen finns det de som inte uppskattar det som monumentet står för, besegrandes av extremhögern i Europa. Men det var då. Och extremhögern är på vinnarsidan i Ungern idag. Man har svårt att förstå att ett monument kan provocera. Jobbik, fascistpartiet, fick 16, 7 procent av rösterna i senaste valet. Det styrande högerpartiet Fidez ledare Victor Orbán, som var med om att störta kommunistregeringen 1989, är president och har med sitt parti sedan 2010 varit på kollisionskurs med typiska demokratiska värden som tryckfrihet och rättssäkerhet. De har till och med lyckats ändra grundlagen, till sin fördel. Dessutom har Fidez numera en mer eller mindre privat polisstyrka, en "antiterror-styrka", TEK, som lyder under Orbán direkt och har obegränsad rätt till övervakning, spionage och informationsinsamling om ungerska medborgare. Allt under sekretess. Parlamentet har numera en liknande styrka, en parlia-militär.

Några kvarter ner från monumenten går vi förbi en färgglad samling av cosplay-ungdomar. De är mer entusiastiska än lika sina mangaförebilder men i grupp är de rätt striking. En tjej med kattlinser, grått hår och vippig skoluniformskjol (ni märker att jag missar alla referenserna här) håller i en megafon och skriker något, för sin lilla grupp framåt som hurrar. Tills de får vänta på grön gubbe. En polis på motorcykel följer gruppen. Kamerorna smattrar.

Jag kan inte ungerska. Men jag hoppas att de protesterade mot sin regering och inte för exempel rätten att bära vilka kläder man vill i skolan. J kallade dem för en "virgin walk", i motsats till en slut walk.  

Inga kommentarer: