måndag 1 oktober 2012

Jämställdhetspolitik som en vattnig akvarellLäser Feministiskt perspektivs nyhetsrapportering från förra veckan. Det är en deprimerande bild som målas av regeringens svepande jämställdhetspolitik. Vattnig och blek är den, som ett oengagerat barns akvarell målad på bildundervisningen. 

1) Q-jouren hotas av nedläggning 
Jouren är en av få kvinnojourer i Stockholm som arbetar med de kvinnor som är mest utsatta, missbrukande kvinnor som misshandlas i nära relationer. Den kommer troligtvis att läggas ner i slutet på 2012 på grund av att de pengar som flyttats om och runt de senaste åren till slut inte längre räcker. Det är ett otroligt viktigt arbete, kunskap och erfarenhet som kastas bort. Att hänvisa utsatta kvinnor till exempelvis härbärgen för missbrukare är inte alls lyckat, eftersom de där blandar män och kvinnor. Det är ingen trygg miljö alls om man har blivit misshandlad eller våldtagen tidigare.

När jag intervjuade aktivisten och poeten My Vingren i senaste numret av Kvinnotryck berättade hon att Stockholms tjejjour som hon arbetar med har liknande problem. De kommer få skära ned, trots att de de senaste åren har blivit kontaktade av fler och fler tjejer som blivit utsatta för grova övergrepp, antagligen på grund av att de är så otroligt bra på att nå ut till unga, via web och närvaro på skolorna.

Detta är alliansens jämställdhetspolitik i praktiken. Man skiter helt enkelt i jourerna som hjälper de allra mest utsatta och som har skaffat sig bred och viktig kunskap på området.

Men det är förstås inte det alliansen som kallar för jämstställdhetspolitik. Istället satsar man på det här:

2) Jämställdhet för män utreds.
"(...) regeringen ser ett behov av kunskap om hur ökad jämställdhet när det gäller utbildning och föräldraskap har påverkat mäns livssituation eller hur bristande jämställdhet påverkar män. Till exempel när det gäller att pojkar har sämre betyg än flickor i skolan, att män har lägre sjuklighet men dör tidigare än kvinnor, samt att mäns lägre uttag av föräldradagar påverkar möjligheten att upprätthålla kontakt med barnen efter en skilsmässa."

Jämställdisterna har segrat, eller? Jag menar inte att de problem som kommer sig av patriarkatet och som  drabbar män ska bagatelliseras. Men dessa två ihop, det blir för mycket, för tydligt. Man tar fokus från de akuta problem som drabbar kvinnor och utreder de få områden där män är orättvist behandlade jämfört med kvinnor. 

3) Dessutom verkar jämställdheten uteblivit i budgetarbetet
"När regeringen lade fram sitt budgetförslag i förra veckan stod sänkt bolagsskatt, forskning och infrastruktur i fokus. Flera personer som Feministiskt Perspektiv har pratat med saknar konkreta förslag för ökad jämställdhet och minskad diskriminering."

Jaha. 

Ps. Ni måste nog vara medlemmar för att kunna läsa artiklarna som länkas, så bli det, hehe. 

Inga kommentarer: