torsdag 23 februari 2012

Konst Schlonst


Idag ska en debatt/samtal om "konstens finansieringsformer" hållas på Tensta Konsthall. Medverkar gör bland annat Michael Storåkers, vd för Bukowskis och föredetta reklamman och en gång i tiden rådgivare åt Carl Bildt. Bukowskis ägs som bekant av familjen Lundin, vars företag Lundin Petroleum utreds för folkrättsbrott. Något som svenskar dömts för bara två gånger sedan det inrättades, eftersom det är ett så allvarligt och ovanligt brott.

Att Maria Lind valt att samarbeta med Bukowskis är en konstskandal av stora mått. Och inte bara en konstskandal, utan en vanlig skandal, med verkningar utanför konstvärlden. Detta är inget som Lind eller Storåkers vill kännas vid. De talar hellre om metanivåer inom konsten som i ett (mycket bra) program som Nya vågen i P1 gjorde om ämnet nyligen, där Lind sa apropå utställningen på Tensta konsthall och Bukowskis;

Abstract possible rymmer en metanivå, den illustrerar själv det den handlar om – hur konsten finansieras.

Enligt mig så gör man ett rätt tydligt ställningstagande när man samarbetar med företag som ägs av familjer som utreds för folkrättsbrott. Att tala om metanivåer då blir mest patetiskt och världsfrånvänt.

Tensta konsthall idag 23 februari, kl 18.30- "Hur ska det gå för samtidskonsten- debatt om konstens finansieringsformer i Sverige idag och om 10 år"

Inga kommentarer: