måndag 16 augusti 2010

Fack it

Jag läste i Metro Weekend att politik har blivit trendigt. Ja, det är sant.

Även Elin Kling har märkt ett nyväckt politikintresse långt utanför morgontidningarnas ledarsidor.
– Ja, absolut. Det är den så kallade Obama-effekten. Folk vill visa vad de står för. Den egna starka individen är det nya svarta, säger hon.

Stockholms modevecka börjar idag. Eller Mercedes-Benz Fashion Week Stockholm som den numera heter. Jag kommer den här gången inte att vara där. Problematiken kring SAC:s fackliga blockad mot Berns och hur den bemötts blev mig övermäktig. Det gick inte ihop för mig helt enkelt. Alla visningar under dagarna är inte på Berns, men ungefär hälften av de jag ser som intressanta. Jag tänker inte försöka påverka er till att tycka si eller så. Men här kan ni läsa Arbetarens många artiklar om saken, här skriver Dagens Nyheter om det. Här skriver Berns själva om det, och här skriver SAC om det.

Och som av en händelse är det alltså populärt att vara politisk igen. Jag har då alltid varit en trendkänslig jävel. Men jag tror att Elin Kling här ovan har missförstått en sak. Politik handlar inte om individen först och främst. Det handlar om kollektivet. Att göra något tillsammans. Just det som Obama anspelade på med sitt valord Yes, we can
. Vi kan, ihop. För övrigt det som just det fackliga arbetet går ut på. Jag räknar med att Elin Kling tar ställning i den här frågan i och med sitt nya politiska patos. Hon lär ha svårt att undvika den i dagarna.

Citatet från Metro är från artikeln Politik har blivit populärt av Katarina Matsson, från den 13 augusti. Läs gärna bästa Agnes eller bästa Benjamin för modeveckerecensioner. Bon lägger som vanligt upp alla visningar på sin sajt.

3 kommentarer:

Hanna sa...

"Jag räknar med att Elin Kling tar ställning i den här frågan i och med sitt nya politiska patos. Hon lär ha svårt att undvika den i dagarna."

hohoho så sant som det är sagt! Jag blir så genuint glad när jag ser att det finns sånna som du som fortfarande förstår engagemang och politik. danke.

GP sa...

Socialism handlar om kollektivet. Den pophöger Elin Kling tillhör har väl alltid satt individen främst, så ser inte riktigt inkonsekvensen där?

Men gillar att du ryter till!

Anonym sa...

Det skrämmande är att Elin Kling, som, i enlighet med vad GP skriver, står på högersidan, gör propaganda förklädd till samtidsobservation. Hon tycker att individen är "det nya svarta" samtidigt som den stärkta högern talar om skatter som bromsklossar och socialism som förlegad politik ("So last year!"). Är nyliberalismen ett "neutralt" språk? Nja...

Är Mercedes Benz (ÖH, HALLÅ!?!?) Fashion Week Stockholm en neutral tillställning när Berns befinner sig i denna konflikt rörande behandlingen av före detta anställda? Nja...

I det offentliga Sverige talas det allt mer om partiledare och individen och allt mindre om ideologier, vilket självfallet är ideologiskt gynnsamt för de rådande, nyliberala förhållandena. Det har till synes blivit väldigt lätt att inte ta ställning (samtidigt som man gör det).K.D.