fredag 17 april 2009

Man kan inte vara avslappnad i hatt

Senaste Stil i P1 handlar om hattar och deras eventuella framtid. Väldigt få människor jag känner använder hattar. Det händer att jag gör det, men då det tyvärr brukar generera ovälkomna hatt-samtal på stan med okända människor(män?) så är det ändå relativt sällan.
I programmet intervjuar de en dam som älskar hatt och som har burit det ofta sedan första hälften av 1900-talet i alla fall. Hon upplever hatten som
stilfull, och beklagar sig över att "alla blev så sportiga efter kriget". Tror även hon nämner att man får en annan hållning och känsla av den, då den kräver något av bäraren. Och det är just där, som problemet med hatt ligger. Man kan inte vara avslappnad med hatt, möjligtvis i Erin Wasson-manshatten men den räknas inte. Det är en sorts anti-hatt, eller något.
Hursomhelst, hatten kommer aldrig komma tillbaka stort i det europeiska modet förrän folk slutar klä sig i "det som ligger framme", det som känns "skönt" och så vidare. Jag hoppas att folk slutar med det snart, denna 1900-talets modeförbannelse.

Jag gillar ansträngt, uttänkt och stilfullt, inte på samma sätt som nyss nämna damen, men på ett sätt så att det syns att personen har ansträngt sig, lagt en extra tanke till det.


Bild: Wash 'n' go från 1993 av Stephen Jones

2 kommentarer:

Andy sa...

Nu är jag inte någon auktoritet på området, men var folk verkligen så mycket mer utstuderade förr? Jag menar, före 1900-talet?

Jag har svårt att tänka mig att det var någon förutom de allra mest välbeställda som hade något annat än typ en väldigt funktionell uppsättning arbetskläder som användes dag ut och dag in tills de inte gick att laga längre, och så eventuellt en söndagsoutfit för kyrkan eller andra högtider. De flesta antagligen inte ens det.

Det är väl just på 1900-talet som de breda folklagren har börjat kunna välja och fundera på sina egna utstyrslar? Och då mest post-1960? Jag kan ha fel.

Mer on-topic är jag inte kompatibel med hattar pga för stort huvud... För killar har hatten också något antingen "skönt" bohemiskt eller nästan anakronistiskt högtravande över sig. Det är väl i och för sig inget argument mot hattanvändande (okej, möjligen det första), men det tar emot mer.

Sanna Samuelsson sa...

Nej de var inte så utstuderade, absolut inte! Men de kunde vara "fina" och sådär, blev inte nervösa så fort de inte hade jeans och tröja på sig liksom. vet inte om jag romantiserar hela grejen, om det nu är något att romantisera. Men klart är att en "skön" klädstil och hatt fungerar ganska dåligt, i alla fall på damsidan. På herr kanske det är tvärtom ja..?