söndag 20 januari 2013

Arenalandet"När konstnärskollektivet ”Ett rum med utsikt” dansar står Globen tomt" skriver Kulturnyheterna om ett verk med koreograferad dans utförd av tre arenor på en arena. Tre dansare utklädda till Globen, Hovet och Stockholmsarenan snurrar runt på scenen framför de gigantiska tomma läktarna. Det är en kommentar till hur byggandet av skrytarenor premierar viss kultur. Hur annan kultur blir lite bisarr i sammanhanget. Liksom, så liten, för små gester. 

Jag tänker på Friends Arena i Solna, "De stora ögonblickens arena" som de kallar sig. Jag bor nära och såg folkströmmarna gå dit och hem vid invigningen. Det var sjukt mycket folk och Mitt i Solna rapporterade om trafikkaos. Ska vi ha det så här jämt, frågade sig reportern. Men hen behöver nog inte oroa sig. Det är nämligen inte ofta som STORA ögonblick sker i Solna...  Fram till november 2013 har de bara runt 15 evenemang inbokade. På ett helt år alltså. Arenan används säkert till träningsmatcher och liknande, som jag inte känner till. Men det är uppenbart att Friends Arena verkligen har en viss typ av evenemang in mind. Den har plats för 67 000 personer. (Globen har plats för 16 000.) Det bor 71 000 personer i Solna kommun. De har förstått tänkt sig att dra gäster från hela landet, men man undrar ändå lite hur de har räknat. Och vad biljetterna kommer att kosta. Men Solna kommun är nog glada, de har fått sitt skrytbygge och kan låtsas att de är en riktig liten stad. (utan teater, utan kulturhus... utan kultur).  

Solna påminner om Linköping där jag kommer ifrån. Jag vet inte vad det är med mig och de här superborgerliga kulturfattiga städerna. Det är ett självdestruktivt beteende som jag inte vill gräva närmare i. Jag bara hamnar där. Linköping invigde sitt Cloetta Center 2004 med en konsert av Lars Winnerbäck, linköpingssonen. Och här är det också helt uppenbart en viss kultur som premieras. På Wikipedia står det: "Kända musikartister som har spelat i arenan är bland andra  Deep PurpleEuropeJerry Lee LewisJohn FogertyTotoW.A.S.P. och Whitesnake." Och så Melodifestivalen då. Det påminner om line-upen på Friends Arena under 2013. Eddie Izzard, Bruce Springsteen, One Direction, Kiss och Iron Maiden. (och Melodifestivalen!) 

Behöver jag påpeka att det nästan bara är män? Det finns kanske inga artister som är kvinnor och stora nog att spela på Friends Arena eller Cloetta Center. Eller så bokar de bara artister som de bokar sportevenemang. 

Äh, det var inte poängen med den här texten egentligen. Men jag såg det nu, när jag kollade. Och kulturen, kulturen som premieras. Inget annat än det som 60 000 personer kan tänka sig att se får finnas. Och så kan Solna kommun säga att de visst lägger pengar på kultur. För det gör de ju, skitkultur. 


Inga kommentarer: