tisdag 26 juni 2012

Nattfrieri

Bloggen Austerity Kitchen skriver i ett rätt roligt inlägg om "bundling", det vill säga den amerikanska sedvänjan från 1800-talet att låta fästmannen/män  ligga bredvid dottern i huset i hennes säng. Inrullad i en filt, så att nederdelen av kroppen inte kunde användas till något osedligt. De två turturduvorna fick på så sätt lära känna varandra lite bättre. Det var inte bara tilltänkta som fick göra det, brist på sängar i hushåll kunde tydligen göra att besökande fick dela bädd med dottern också. 

Sverige hade "nattfrieriet", en liknande tradition på landsbygden som förekom in på 1900-talet, där den unga mannen i fråga efter att ha knackat på fönstret kunde få ligga ovanpå täcket i sin fästmös säng, av samma anledning. Man var i enrum, kunde lära känna varandra men var inom hemmets fyra väggar och gjorde förhoppningsvis inget perverst med varandra. Kyrkan var emot förstås, som med allt som är kul?

Jag blev rätt förvånad när min mamma berättade om det. Antagligen på grund av att jag, liksom många, har en idé om unga "förr" som helt naiva och utan någon slags intimitet i deras liv. Den uppdelning mellan unga män och kvinnor som man lärt sig fanns "förr i tiden" är väl, som så mycket annat, mycket baserad på hur unga människor från överklassen hade det. Unga på landet hade en annan frihet eftersom de ofta jobbade hemifrån från tidig ålder. Den friheten har förstås inte självvald, men gav vissa möjligheter. Det gör mig lite rörd. 


Inga kommentarer: