tisdag 14 juni 2011

"Asien"

Bild från pressreleasen

En kompis återgav ett mejl hon fått från Patrikssons Communication. De skulle ha ett Thomas Sabo-event och frågade om hon ville spela skivor. Det konstiga är att hon aldrig spelat skivor. Hon jobbar förvisso med mode, men hon är inte dj eller liknande. Varför frågade de då just henne?

Det visade sig att eventet hade tema "asien", eftersom Thomas Sabos smyckeskollektion hade det temat. Min kompis är född i Sverige men av kinesiska föräldrar. Hon är alltså perfekt på ett event med tema "Asien". Jättekul att ha en gullig liten "asiat" som spelar skivor, eller?


Idioti.


Musiken hon skulle spela?
"Modernt asiatiskt electro i linje med kollektionen."

FYI, Asien är världens största och folkrikaste världsdel bestående av 49 stater. Att använda inspiration "Asien" är ungefär lika intelligent som att använda inspiration "Afrika". Inte för att folk slutat göra det men ändå... Extremt eurocentriskt.

2 kommentarer:

Julle sa...

Hej Sanna,

Det är ju bara en pyttepytteliten droppe i havet i jämförelse med den dagliga störtflod av stereotyper kring "väst" som man som utlänning i Asien möter. Jag har aldrig blivit särskilt indignerad över de hejdlöst knäppa och exotiska uppfattningar som finns kring vita människor här heller, i de flesta fall blir jag bara road.

Den här kampanjen verkar ju lite fånig men samtidigt lika harmlöst exotiserande som din average kinakrog med röda lyktor och tre små rätter, kinesiska tecken tatuerade i svanken etc etc.

Är det här verkligen något att bli så djupt upprörd över? Jag undrar också varför ens eget sökande efter "fina" exotiska upplevelser i asien är så mycket bättre än detta?

/Julius

Sanna Samuelsson sa...

Hejje. Ja, alltså, det går ju förstås both ways. Det togs bara till en väldigt konstig nivå när de bad min vän spela skivor, trots noll anknytning till eventet eller erfarenhet av skivspelning. Det var som att hon blev reducerad till en slags asiatisk kuriosa.

Stereotyper kring andra världsdelar finns ju överallt och behöver inte vara något farligt! Det kan ju fungera som inspirationskälla också liksom. Men när man blandar in riktiga personer i det blir det ganska... konstigt tycker jag.