onsdag 16 september 2009

Ass & Tittes 2.0

Kappahl har en stor underklädeskampanj över Stockholm/landet(?) som pågått i några dagar. Annonsen föreställer en yppig kvinna i svarta underkläder mot en vit bakgrund. En enkel mening får illustrera bilden: "SHAPE UP". Min första tanken är att bilden inte korrelerar riktigt, det vill säga fotografiet och texten i den. Kvinnan bär på flera av bilderna någon form av gördel och en bh-typ som trycker in och upp.
Texten borde lyda "SHAPE IN". Detta hade självklart provocerat alltför mycket, så därför lyder texten annorlunda. Men budskapet är detsamma– Tryck in.


Kommer även att tänka på HMs ökända Anna Nicole Smith-underklädeskampanj från 1994. Den ansågs som provocerande och uppseendeväckande då. På Kappahl annons verkar ingen reagera. Varför då egentligen?

Delvis har tiden gått sedan dess, såklart, 15 år senare ses kvinnokroppen inte som lika provokativ kanske. I alla fall upplever jag inte den som det.
Dels är mediaklimatet mer tillåtande/ointresserat, och ser kanske inte bilder på nakna kvinnokroppar som bara förtryckande längre.

Delvis tänker jag även på valet av modeller. Anna Nicole Smith hade blont utsläppt hår och log. Kappahls modell är brunett, allvarlig, fast på ett sexigt sätt och har uppsatt hår. Denna kvinnobild är helt enkelt inte kodad som kroppshysteri, förtryck och dålig smak. Men det är fortfarande lika mycket ass & titties, eller hur?
Om nu ass & titties kan sägas vara förtryckande, som det ju ansågs på 90-talet? Har en känsla av att det kan handla mer om hur det framställs, mer än att det framställs.

3 kommentarer:

Edith sa...

Reklamen du refererar till är anmäld till reklamombudsmannen.
Det är väl bara det att media styr diskursen. Mycket sker utan att alla vet om det. Tycker i alla fall att reklamen är förkastlig.

Robert sa...

Vaför tycker så många kvinnor att reklam föreställande dagens kvinnoideal är provocerande och förtryckande? Jag har själv inte på något vis en perfekt kropp, men ändå tar jag inte illa upp när jag ser en Björn Borg reklam med en muskulös kille i enbart boxershorts.

Sanna Samuelsson sa...

Robert: kan vara ute och cykla helt här, men kan det ha att göra med att trycket på tjejer att se ut på ett visst sätt är ungefär 10 ggr tyngre? Som kille man kan till viss del välja bort det och tänka- det där behöver inte gälla mig. Som tjej är det, som sagt, 10 ggr svårare.