onsdag 13 augusti 2008

Naken kontra vit kostym

Angående I-D:s augustinummer, någon mer än jag som reagerade på omslaget? Det ska antagligen ses som en del av hela "det är så få etniciteter representerade på catwalken etc."-diskussionen vilket ju är positivt. Fotografiet i sig är ju definitivt en vacker bild men symboliken och effektsökeriet i bilden är extremt tydlig. För det första att Naomi Cambell är helt naken och Stefano Pilato är påklädd; att vara naken ses ofta som en symbol för brist på kontroll, eller lössläppthet om man vill se det så, och att vara påklädd ses då som ett tecken på kontroll och så vidare. Traditionellt har vit manlighet förknippats med kontroll och förstånd, medan kvinnlighet och ickevithet förknippats med det mer kroppsliga och lössläppta. Pilato är klädd i en helt vit kostym och Naomi är i sin nakenhet mörk, synbart är den vita kostymen vald för att accentuera skillnaderna dem emellan.
Tråkigt att underbara Naomi Cambell och underbara Stefano Pilato ska hamna på omslaget i ett sådant stereotypt bildsammhang, kan man tycka.

Eller borde man bara uppskatta ett vackert omslag när man ser det..?

(Bilden är från i-dmagazine.com)

4 kommentarer:

Emma sa...

Man skulle istället kunna tänka att Naomi är en modell, precis som alla tjejer som Stefano arbetar med, och hon är svart. Hon står framför honom som ett blankt papper redo att fyllas och klä. Hon är den enda stommen han har, han kan inte ändra den. Hon är svart och inte en uns vitare än det- inte ens lite mer ljusbrun.

ähh, jag vet inte. Ville inte bara ID skapa en smash-ig bild genom en så tydlig kontrast?
Med tanke på att de inte direkt tar upp debatten om svarta/vita modeller någonstans i tidningen...

Sanna Samuelsson sa...

JO, det är klart att de mest ville göra en smashig bild. Det är inte som att jag skulle kalla dem för rasister, haha. Men just när det blir så här märks det ganskas tydligt att det finns en viss poäng i att i förväg tänka igenom vilka klyschor bilden eventuellt kan tänkas falla in i..! Tror verkligen inte de menade att göra något sådant alls, och de lyckedes ju verkligen göra en smashig bild!

kajsa sa...

hejhej. hur mås det? visst att det är gammla vanliga svart/vit, naken / påklädd men jag tycker själva posen är rätt snygg jag menar han bara sitter där helt liten och gömmer sig bakom snygga kattlika naomi som ju ser mkt coolare och liksom avslappnad, bryr sig inte....På det viset tycker jag bilden känns rolig,el smashig om man nu vill använda det ordet. haha kram

Emma sa...

Verkligen Kajsa! fina vackra stora Naomi bara slingrar sig runt honom med kurvor, hår och händer. Som en stor Boaorm, eller en katt som spinner.

Makt i blicken, och lugnet på läpparna. Hon bryr sig (som sagt) inte.